Η βιομηχανία των Κινηματογραφικών παραγωγών & τα Ιόνια Νησιά

Ο κλάδος των κινηματογραφικών και ευρύτερα των οπτικοακουστικών δραστηριοτήτων αποτελεί ένα δυναμικό τομέα της παγκόσμιας οικονομίας την οποία προσπαθεί η χώρα με συντονισμένο σχέδιο να αξιοποιήσει. Σ΄ αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σχεδιάζει την δική της παρουσία, επιστρατεύει τις δυνατότητες της και συντονίζει τα εργαλεία της σε όλους τους τομείς.

Τα νησιά του Ιονίου διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά (μοναδικής ομορφιάς τοποθεσίες, σύγχρονες υποδομές, πολύ σημαντικό πολιτιστικό και ανθρώπινο κεφάλαιο), προκειμένου να αποτελέσουν πόλο έλξης για την παραγωγή μικρών και μεγάλων κινηματογραφικών ταινιών καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, έτσι ώστε να αναδειχθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ως ένας σημαντικός κινηματογραφικός προορισμός, στο διεθνές στερέωμα, ενώ είναι ήδη ένας δυναμικός τουριστικός προορισμός.

Το Film Office της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

H Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δημιούργησε το δικό της Film Office, με έδρα την Κέρκυρα και αναφορές σε όλα τα νησιά των Περιφερειακών Ενοτήτων Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Λευκάδας.

Πρόκειται για ένα γραφείο προσέλκυσης και πολύπλευρης υποστήριξης οπτικοακουστικών παραγωγών. Αποτελεί το σημείο πρώτης επαφής και αναφοράς, πριν και κατά τη διάρκεια γυρισμάτων κινηματογραφικών παραγωγών στα Ιόνια Νησιά.

Το Film Office έχει τη συνεργασία και υποστήριξη του Ιονίου Πανεπιστημίου, της Σχολής Τεχνών, Ήχου και Εικόνας.

Οι Υπηρεσίες του Film Office

Το Film Office λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της εγχώριας και διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας, παρέχοντας μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών, με σκοπό την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών αλλά και την υποστήριξή τους, με κυριότερες από αυτές:

  • την ενημέρωση για την πολιτική της Ελλάδος και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων,
  • την προώθηση και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, σε όλους τους τομείς καθώς και  τις δυνατότητες της περιοχής σε τουριστικούς, πολιτιστικούς και  ψυχαγωγικούς χώρους,
  • την παροχή εστιασμένων πληροφοριών με σαφή τρόπο σχετικά με τις τοποθεσίες και τις υποδομές που διαθέτει η περιοχή αλλά και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, ηθοποιούς και επαγγελματίες οπτικοακουστικών υποδομών μέσω δύο βασικών εργαλείων, τον Οδηγό Τοποθεσιών και τον Οδηγό Παραγωγής,
  • τη διευκόλυνση των επαφών των ενδιαφερομένων εταιρειών παραγωγής με τους κεντρικούς όπως και τοπικούς φορείς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,
  • τη διευκόλυνση για επιτάχυνση διεκπεραίωσης των διαδικασιών που απαιτούν αποφάσεις και άδειες από τη δημόσια διοίκηση, τους κρατικούς και άλλους θεσμικούς φορείς.