Συγχαρητήρια αγαπητή Ρόδη

Συγχαρητήρια αγαπητή Ρόδη 👍 είμαστε ευγνώμονες από την αποτελεσματική υποστήριξη που είχαμε από εσένα και από τους συνεργάτες σου για το γυρίσματα της σειράς Cosmote TV series 42°. Joseph Samaan, Πρόεδρος Tanweer Group

Η απάντηση της κας Περιφερειάρχη:

Αγαπητέ Τζόζεφ, ευχαριστούμε για την αποδοτική συνεργασία. Είμαστε πάντα έτοιμοι να υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες για οπτικοακουστικές παραγωγές.

Ρόδη Κράτσα, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

4 υπέροχα χρόνια στην Κέρκυρα

Πέρασα 4 υπέροχα χρόνια στην Κέρκυρα κάνοντας την παραγωγή  στη σειρά «Οι Ντάρελς»  για την Sid Gentle Films και το ITV. Καταφέραμε να παράξουμε 26 ώρες πολύ υψηλής ποιότητας τηλεοπτικού έργου που απόλαυσαν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.Η εμπειρία μου να κινηματογραφώ στην Κέρκυρα υπήρξε εξαιρετικά ικανοποιητική. Η ποικιλία των τοποθεσιών για  ένα τόσο μικρό, σχετικά, νησί ήταν εκπληκτική. Ήταν διαρκώς συναρπαστικό να ανακαλύπτουμε ακόμα περισσότερα κρυμμένα διαμάντια που έγραφαν στο φακό τόσο όμορφα, είτε επρόκειτο για τοπία, είτε για πανέμορφα σπίτια. Επιπλέον, το ταλέντο των Κερκυραίων δεν έπαψε στιγμή να με εκπλήσσει. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, όταν χρειάστηκε να γυρίσουμε μια σκηνή που είχε να κάνει με ένα πλανόδιο τσίρκο. Αρχικά θεωρήσαμε ότι θα χρειαζόταν να απευθυνθούμε στην Αθήνα για να βρούμε άτομα με τις αντίστοιχες δεξιότητες, όμως όχι, με λίγη προσπάθεια βρήκαμε ζογκλέρ, άνθρωπο που κατάπινε φωτιές, μουσικούς, εκπαιδευμένα άλογα, ό,τι κι αν χρειάστηκε, με λίγη δουλειά,  υπήρχε στην Κέρκυρα. Ένα από τα πλέον ικανοποιητικά στοιχεία της κινηματογράφησης  στην Κέρκυρα ήταν ότι επιστρέφοντας κάθε φορά βλέπαμε πως οι ικανότητες των ντόπιων τεχνικών κινηματογράφου που εκπαιδεύτηκαν στους «Ντάρελς» βελτιώνονταν  κάθε χρόνο. Η Κέρκυρα έδωσε σε εμάς τους κινηματογραφιστές τη γενναιόδωρη ευκαιρία να κάνουμε γυρίσματα σε ένα εξαιρετικά όμορφο νησί. Σε ανταπόδοση, ελπίζουμε πως η κληρονομιά των «Ντάρελς» και  οι ντόπιοι τεχνικοί κινηματογράφου  που ανδρώθηκαν μέσα από τη σειρά θα συνεχίσουν  για πολλά ακόμα χρόνια.

Christopher Hall, παραγωγός,  “Οι Ντάρελς στην Κέρκυρα”  (τηλεοπτική σειρά 2016-2019)

Κέρκυρα, ιδανικός τόπος για κινηματογραφικές παραγωγές

Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι η Κέρκυρα αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για την διεξαγωγή κινηματογραφικών παραγωγών και για αυτό επιλέγεται επαναλαμβανόμενα ανά τα χρόνια χωρίς να επέρχεται κορεσμός. Ξεκινώντας από την παλιά πόλη, συνεχίζοντας στις πανέμορφες παραλίες της και καταλήγοντας στα γραφικά χωριά της,  η Κέρκυρα μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο φάσμα αναγκών κι απαιτήσεων. Μετά από 3 υπέροχες σεζόν στην Κέρκυρα για τα γυρίσματα των Durrells, βρέθηκα για ακόμα μία φορά στο νησί για κινηματογραφική παραγωγή και πιο συγκεκριμένα για τα γυρίσματα του My Big Greek Fat Wedding 3 και όντως το οπτικό αποτέλεσμα που εν τέλει πετύχαμε στάθηκε άξιο των προσδοκιών  μας. Παράλληλα κι εξίσου σημαντικό είναι το ότι βρισκόμασταν σε ένα πολύ ωραίο νησί, με πληθώρα επιλογών, το οποίο έδινε την δυνατότητα στους συνεργάτες μας (Έλληνες και ξένους), στον ελεύθερό τους χρόνο, να αποφορτίζονται ευχάριστα από την πίεση της δουλειάς. Φυσικά δεν θα μπορούσα να παραλείψω τον κομβικό ρόλο των τοπικών αρχών σε αυτό μας το εγχείρημα. Από την πρώτη μέρα και καθ’ όλη την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, το περιφερειακό Ionian Islands Film Office, οι Δήμοι και όλες οι Υπηρεσίες βρίσκονταν στο πλευρό μας, πάντα με υπομονή κατανόηση και αποτελεσματικότητα για την επίλυση του όποιου προβλήματος. Αυτή τους η στάση, μας ενέπνεε ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό σε μία τόσο ευμετάβλητη συνθήκη όπως είναι μία κινηματογραφική παραγωγή και σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό.

Κώστας Ραυτόπουλος – Line Producer

Η κινηματογράφηση στα Ιόνια ήταν απολαυστική

Πρόκειται για μια κοιτίδα πολιτισμού, ομορφιάς και πνεύματος –  το φυτώριο τόσο πολλής ιστορίας, τόσο πολλών στιγμών που άλλαξαν τον ρου της  ανθρώπινης ιστορίας. Ακολουθώντας είτε τη διαδρομή του Οδυσσέα, είτε της οικογένειας Ντάρελλ, ή ακόμα κι αν κανείς απολαμβάνει ένα ποτό στον υπέροχο ήλιο, θάλασσα και ουρανό, είτε διαβάζει τους μύθους συντροφιά με ένα ποτήρι κρασί που θυμίζει αμβροσία στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, νιώθω πως είναι αδύνατον να μη νιώθει κανείς ευτυχής σε αυτό τον τόπο. Η δική μας τηλεοπτική σειρά-ορόσημο  « Οδύσσεια στα ελληνικά νησιά» που πήρε έξι μήνες για να ολοκληρωθεί και τώρα έχει ξεκινήσει για τη δική της Οδύσσεια σε όλο τον κόσμο, ήταν μια επική περιπέτεια. Και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε για περισσότερα.

Μπέτανυ Χιουζ, Λονδίνο 2020, Παραγωγός: «Η Οδύσσεια στα ελληνικά νησιά με την Μπέτανυ Χιουζ»

Η κινηματογραφική γοητεία των Επτανήσων

Το ευρύτερο νησιωτικό τοπίο των Επτανήσων, τόσο η μεσόγεια χώρα του κάθε νησιού όσο και η περιρρέουσα υδάτινη επιφάνεια του Ιονίου Πελάγους γύρω τους, αποτελεί πρόκληση και πρόσκληση μαζί για κάθε είδους κινηματογραφική παραγωγή, ελληνική αλλά κυρίως διεθνή. Η ποικίλη φυσική διαμόρφωση των νησιών, στα ορεινά, πεδινά και παραθαλάσσια  τμήματα της επιφάνειας τους, εξυπηρετεί ιδανικά τις αφηγηματικές απαιτήσεις των σεναρίων. Ένα μεγάλο μέρος τόσο της οικιστικής μορφής ( παραδοσιακά και σύγχρονα οικοδομήματα) όσο και του φυσικού κάλους παντού γύρω, παραμένει διαχρονικά αναλλοίωτο  προσφέροντας ποικίλα φυσικά σκηνικά σε πάσης φύσεως κινηματογραφικές λήψεις. Η θάλασσα του Ιονίου, μοναδική στο χρώμα της και στην ηρεμία της κατά τους περισσότερους μήνες του χρόνου, απλώνεται σε εξαιρετικές αμμουδιές ( ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τα Επτάνησα από την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα), αλλά συγχρόνως περιβρέχει τις εντυπωσιακές απόκρημνες δυτικές ακτές των νησιών, με μαγευτικούς κολπίσκους διεθνούς αναγνώρισης, όπως το παγκοσμίως γνωστό θαλάσσιο τοπίο του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο. Το ίδιο το κλίμα, ήπιο πάντα ακόμα και στους μήνες της χειμερινής περιόδου, εξυπηρετεί κάθε είδους  εξωτερικά γυρίσματα χωρίς προβλήματα για τα συνεργεία ή τις όποιες έκτακτες διακοπές λόγω αιφνίδιων κλιματολογικών αλλαγών. Τα χρώματα που κυριαρχούν στη Φύση, το ανοιχτό πράσινο από τους αμπελώνες των νησιωτικών κάμπων, το ασημένιο βαθύ πράσινο των απέραντων ελαιώνων, το γκρίζο καφετί των γκρεμνών και των παραθαλάσσιων βράχων, το χρυσαφί της ψιλόκοκκης άμμου, οι ποικίλες αποχρώσεις του φωτεινού ουρανού και της  ανοιχτής θάλασσας ολόγυρα, είναι όλα πρωτογενή υλικά έμπνευσης για κάθε είδους παραγωγή.

Τέλος, οι ίδιοι οι κάτοικοι των νησιών, οι Επτανήσιοι. Ήρεμοι και ιδιαίτερα  οικείοι με τους ξένους επισκέπτες καθώς επί 4 αιώνες αναπτύχθηκαν σαν τοπικές κοινωνίες μέσα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αρχικά με την επικυριαρχία και εποπτεία  της Ενετικής Δημοκρατίας και εν συνεχεία υπό τον έλεγχο των εντεταλμένων Άγγλων αρμοστών, αποτέλεσαν για 50 ολόκληρα χρόνια το νοτιοανατολικό ευρωπαϊκό άκρο της κραταιάς τότε Βρεταννικής Αυτοκρατορίας, έως ότου  ενωθούν με το νεοσύστατο ελληνικό κράτος το 1864. Μέσα στο DNA των Επτανησίων υπάρχει δεδομένη η κοινωνικότητα, η μουσικότητα των διαλέκτων του κάθε νησιού και μια διαρκής, πολυποίκιλη καλλιτεχνική δραστηριότητα, πέρα από τα καθημερινά τους επαγγέλματα. Κυριολεκτικά, διαρκείς εθελοντές Τέχνης και Πολιτισμού. Μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, ποιητές, ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες ηθοποιοί, προσφέρουν στους εμπλεκόμενους με τα Επτάνησα παραγωγούς, ένα ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό για να συμπληρώσει αποτελεσματικά τις απαιτήσεις κάθε οπτικοακουστικής δημιουργίας.

Τώνης Λυκουρέσης, Σκηνοθέτης

 

Ιόνιο : Η σύγχρονη κινηματογραφική Μούσα

Λίγες μόνο ημέρες στο νησί της Κέρκυρας για τηλεοπτικά γυρίσματα, αμέτρητα πλεονεκτήματα για την παραγωγή μας και κάθε συνεργείο που αναζητά έναν ειδυλλιακό προορισμό με φυσική και πολιτισμική ποικιλομορφία. Τα μνημεία της Κέρκυρας, της πόλης ΟΥΝΕΣΚΟ, τα Φρούρια, τα Κάστρα, οι Εκκλησίες και οι Αρχαιολογικοί της χώροι προσφέρουν αμέτρητες ευκαιρίες και αναζωπυρώνουν τη δημιουργική διάθεση κάθε κινηματογραφιστή. Το πανέμορφο και καταπράσινο φυσικοί τοπίο συνιστά το ιδανικό φόντο για κάθε αφήγηση που αξίζει να αποτυπωθεί οπτικοακουστικά. Επιπλέον δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε από τις ευχαριστίες μας το Ionian Film Office που αποδείχτηκε πολύτιμος συνεργάτης στο απαιτητικό πρόγραμμα των γυρισμάτων και ανταποκρίθηκε άμεσα και υπεύθυνα στις υψηλές προσδοκίες της παραγωγής. Οι συνεργάτες και ο κόσμος της Κέρκυρας μας υποδέχτηκαν και μας φιλοξένησαν, αφήνοντας μας τις καλύτερες εντυπώσεις από ένα άρτιο σύνολο γυρισμάτων με αέρα Ευρώπης και την ψυχική πλήρωση των διακοπών! Το Ιόνιο ηγείται της κινηματογραφικής παραγωγής και δικαίως!

Γιάννης Εξηντάρης, Creative Producer, Honeybee Productions

Τα Ιόνια θα συμπαρασύρουν στο χορό όλη την Ελλάδα

To FILM OFFICE της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με την σωστή λειτουργία του συμβάλλει στην ανάπτυξη των Επτανήσων και ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην διεθνή προβολή της πατρίδας μας.  Η προσέλκυση και σωστή εξυπηρέτηση ξένων -κυρίως- κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, αποτελεί ένα παγκόσμιο trend, που δεν έχει να κάνει τόσο με την καλλιτεχνική δημιουργία όσο με την οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου και την κοινωνική ευημερία. Τα Επτάνησα έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε αυτό το πεδίο, (30 μικρά και μεγάλα καταπράσινα νησιά, με άρωμα τέχνης και πολιτισμού -μουσική, λογοτεχνία, ιστορία- μεσαιωνικές πόλεις, Φρούρια, Κάστρα, Εκκλησίες, αρχαιολογικούς τόπους, και πάνω από όλα με κατοίκους με  ευρωπαϊκή κουλτούρα και class. Aν αυτά τα πλεονεκτήματα προβληθούν με τόλμη, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα μπορούν να βρεθούν στο επίκεντρο και την πρωτοπορία της ολοένα αυξανόμενης διεθνώς ζήτησης νέων περιοχών, νέων «εικόνων», εκτός studio, για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων.Το μέλλον και η επιτυχία του εγχειρήματος βρίσκεται με το μέρος τους. Ευχόμαστε τα Ιόνια να συμπαρασύρουν σε αυτό τον χορό και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας, Σκηνοθέτης – Παραγωγός 

Επτάνησα: μια πρόσκληση για δημιουργία 

Τα Επτάνησα χαρακτηρίζονται από μια κουλτούρα και αισθητική που συνθέτουν ένα μοναδικό αμάλγαμα διαφορετικών επιρροών σε βάθος αιώνων. Αυτή η πολιτιστική ποικιλομορφία και ο πολιτισμικός πλουραλισμός, αποτυπώνονται ανάγλυφα και στην γεωμορφία, στα χρώματα, στις εικόνες, στους ήχους, στις μυρωδιές. Η καθηλωτική ομορφιά των νησιών κι η μεγάλη γκάμα φυσικών τοπίων, αρχιτεκτονικής εμβληματικών κτιρίων και ερεθισμάτων, αποτελούν ευλογία για κάθε δημιουργό αλλά και για τους παραγωγούς που θα επιλέξουν για γυρίσματα τα Επτάνησα.  Το φως δεν κουβαλά την σκληράδα και την δριμύτητα  που χαρακτηρίζει το φως του αιγαίου, είναι πιο ήπιο, πιο εύπλαστο και πιο ευπροσάρμοστο στις ανάγκες της κάθε παραγωγής.  

Τα Επτάνησα με την πολυσυλλεκτική κουλτούρα, μπορούν να φιλοξενήσουν με ασφάλεια μεγάλες παραγωγές από κάθε χώρα του κόσμου. Το άρτια οργανωμένο Film Office της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μπορεί να μας εγγυηθεί την απρόσκοπτη κι επιτυχημένη ολοκλήρωση της οπτικοακουστικής παραγωγής μας. Οι άνθρωποι που το πλαισιώνουν, συνδυάζουν το πάθος για τους δημιουργικούς τομείς της οικονομίας με την παράλληλη ικανότητα μιας αποτελεσματικής και ψύχραιμης διαχείρισης καθώς και άμεσης παρέμβασης για κάθε παραγωγικό ζητούμενο, όποτε κι αν αυτό εμφανιστεί. Επιπρόσθετα, το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο  αρωγό και να υποστηρίξει με το εξειδικευμένο προσωπικό του, τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν σε μια παραγωγή, αποτελώντας με αυτό τον τρόπο ένα πυλώνα επιτυχούς ανάπτυξης κάθε οπτικοακουστικού εγχειρήματος.  Χαρακτηριστικό δείγμα  των απεριόριστων δυνατοτήτων όσον αφορά τις πρόσφορες τοποθεσίες για γυρίσματα, αποτελούν ο πράος καιρός χωρίς την ένταση του ψύχους ή του καύσου (ακραίες θερμοκρασίες), η δυνατότητα σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων να βρεθείς από ένα τοπίο εξωτικής ομορφιάς (πχ. Παραλία του Μύρτου, το φυσικό Μνημείο “Ναυάγιο”) σε μια αλπική τοποθεσία  (Όρος Αίνος, Παντοκράτορας κλπ) με ελατοδάση σπάνιας ομορφιάς, στην συνάντηση θάλασσας και λιμνοθάλασσας στην Λευκάδα στο υποβλητικό τοπίο της Ιθάκης και σε τόσα άλλα. Αυτή η πανσπερμία ερεθισμάτων,χρωμάτων, αισθήσεων, δυνατοτήτων παραγωγικών με τοπικούς τεχνικούς, άρτια καταρτισμένους αλλά και μιας καλά δομημένης βάσης μέσω και του Film Office, καθιστούν τα Ιόνια νησιά τον απόλυτο προορισμό για κάθε παραγωγή! Σε συνδυασμό με τον ωραίο τρόπο ζωής τα Ιόνια αποτελούν τον ιδανικό τόπο για κάθε εμπλεκόμενο συντελεστή ενός οπτικοακουστικού έργου (σκηνοθέτη, παραγωγό κλπ), ώστε να πραγματοποιήσει κάθε του όνειρο, σκέψη και όραμα με τον πλέον καλλιτεχνικά γόνιμο, και τεχνικά υποστηριζόμενο τρόπο.

Αντώνης Γλαρός, Σκηνοθέτης – Σεναριογράφος

Ένας παράδεισος

Τα Ιόνια Νησιά αποτελούν έναν παράδεισο για μένα από τα παιδικά μου χρόνια, καθώς τα γνωρίζω λόγω της καταγωγής μου. Σήμερα λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης ως παραγωγός στο Los Angeles μπορώ να διαβεβαιώσω ότι είναι και ένας παράδεισος για shooting σε όλες τις εποχές. Συγκεντρώνουν πολλά πλεονεκτήματα, μικρά και μεγάλα νησιά σε κοντινές αποστάσεις. Φωτεινή ατμόσφαιρα, εναλλαγή τοπίων και εικόνων, υπέροχες αποχρώσεις του μπλε από τον ουρανό και τη θάλασσα, αρμονία αρχιτεκτονικής και φυσικού περιβάλλοντος και διαθέτουν ένα υπέροχο ανθρώπινο δυναμικό σε όλα τα επαγγέλματα. Τα Ιόνια νησιά εξάλλου έχουν πανέμορφες και γνωστές παραλίες καθώς και μια μεγάλη ιστορία με πολλά ιστορικά κτήρια και μνημεία που δημιουργούν προϋποθέσεις για λήψεις τόσο σύγχρονες όσο και ιστορικές.

Το Film Office της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι έτοιμο να συνεργαστεί με παραγωγούς απ ’όλο τον κόσμο!

Άρης Μπολέτσης, Executive Producer

Χαρά και τιμή

Τα Ιόνια νησιά προσφέρονται για κινηματογράφηση. Πέρα από τα φανταστικά location, όπου συνδυάζουν παραλίες, βουνά, γκρεμούς και αρχιτεκτονική, τα νησιά αυτά είναι γνωστά και για την υπέροχη φιλοξενία.
Τα νησιά του Ιονίου λόγω της ιστορίας τους, διακατέχονται από μια μίξη πολιτισμών που δεν μπορείς να συναντήσεις πουθενά αλλού στον κόσμο.
Ταυτόχρονα οι θεατρικές ομάδες βρίσκονται σε καλό επίπεδο και είναι σχετικά εύκολο να βρεις ντόπιους οι οποίοι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες μίας επαγγελματικής ταινίας.
Είναι πάντα χαρά μου και τιμή μου να κινηματογραφώ στα Ιόνια νησιά.

Αντώνης Κιτσίκης, Σκηνοθέτης