Η Διεύθυνση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Hellenic Film Commission, αρμόδια για τις Διεθνείς Οπτικοακουστικές Παραγωγές, συμμετείχε και φέτος στο ετήσιο FOCUS – The  Meeting  Place for International Production  που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2023.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης παρουσιάστηκε η διαδικασία γυρισμάτων της ταινίας   “Η Επιστροφή”  ως μελέτη περίπτωσης  και καλή πρακτική για την προσέλκυση και πραγματοποίηση διεθνών παραγωγών στη χώρα μας.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν η Σταυρούλα Γερωνυμάκη, Υπεύθυνη Λειτουργιών της Hellenic Film Commission, ο James Clayton, Παραγωγός  από το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης,  συνιδρυτής της Heretic  και συμπαραγωγός της ταινίας.

“Η Επιστροφή” πραγματεύεται την ιστορία του ομηρικού Οδυσσέα αξιοποιώντας το χρηματοδοτικό εργαλείο της επιστροφής μετρητών. Η αναζήτηση τοποθεσιών έγινε στην Πελοπόννησο και την Κέρκυρα σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Ανεύρεσης Χώρων της Διεύθυνσης Hellenic Film Commission.

Η συνεισφορά του  Hellenic Film Commission και του Ionian Film Office υπήρξε καθοριστική για την ομαλή διεξαγωγή των γυρισμάτων τόσο σε δημόσιους όσο και αρχαιολογικούς χώρους.

Την  ταινία σκηνοθετεί ο Ουμπέρτο Παζολίνι και πρωταγωνιστούν ο Ρέιφ  Φάινς και η Ζυλιέτ  Μπινός.